NaturaMed - Természetgyógyászat  
       Vank Amália Katalin

Természetgyógyász - Fülakupunktúrás addiktológus

3. Gyulladáscsökkentő ételek

3. Gyulladáscsökkentő ételek

Most már tudja, mely élelmiszerek fokozhatják a gyulladást.

A következő lépés az, hogy együtt vizsgáljuk meg a táplálkozás gyulladáscsökkentő oldalát.

A legfontosabb szerepet különösen a növényi élelmiszerek játsszák

·         gyümölcsök

·         zöldségek,

·         hüvelyesek,

·         teljes kiőrlésű termékek,

·         diófélék

·         és magvak (olajos magvak).

Ezek az élelmiszercsoportok rengeteg rostot (emészthetetlen növényi rostokat) tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek az erős mikrobiómához (a "jó" baktériumok sokféleségéhez).

A gyümölcsök és zöldségek teljes értékű, lúgos élelmiszerek, rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag tápanyagokkal és mikroelemekkel látják el Önt. Összetevőiket gyulladáscsökkentő anyagoknak tekintik, amelyek behatolnak a sejtjeibe, és ott igazi "csodákat" tudnak tenni.A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, a mángold, a porcsin és sokféle káposzta (keresztes virágú), mint például a kelkáposzta és a kelbimbó, csak néhány példa az értékes mikrotápanyag beszállítókra. Főleg másodlagos növényi anyagokat tartalmaznak, amelyek állítólag gyulladáscsökkentő és megelőző tulajdonságokkal rendelkeznek. Ebben a fejezetben részletesen bemutatjuk őket. 

 

Tovább

2., Ezek az ételek válthatnak ki gyulladást

2. Ezek az ételek válthanak ki gyulladást „Az vagy, amit megeszel!”

2.1 Hús- és kolbásztermékek (arachidonsav)

2.2 Tej és tejtermékek

2.3 Finomított szénhidrátok és késztermékek

2.4 Ipari cukor és édesített italok

Amikor nincs megállás az édesség terén

Étkezési napló: Hogyan lehet nyomon követni a gyulladást okozó ételeket

Tovább

Mit (t)együnk ha gyulladás van a szervezetünkben? 1., Hogyan alakul ki a gyulladás ?

Mit (t)együnk ha gyulladás van a szervezetünkben?

1. rész

Testünk egy rendkívül összetett rendszer, amely rutinszerűen uralja a napi folyamatokat, mint például az anyagcserét (emésztés, sejtosztódás, vérképzés), a pulzus és a légzés. Az összes testi funkció (homeosztázis) holisztikus egyensúlya a legfontosabb. Immunrendszerünk csak akkor ép, ha a szervezet fenntartja ezt a dinamikus egyensúlyt sejtszinten.

Ehhez az egyensúlyhoz elegendő tápanyagot kell biztosítania számára. Elegendő mikrotápanyag, például ásványi anyagok, vitaminok és nyomelemek segítségével szervezete minden sejtet elláthat, és minden funkciót biztosít.

Különösen a gyulladásgátló anyagok, mint például a másodlagos növényi anyagok (flavonoidok, karotinoidok és antocianinok) tesznek jót egészségünknek. Megvédenek minket a kórokozóktól és a káros környezeti tényezőktől.

Ha jól el van látva ezekkel az anyagokkal, egészségesnek és fittnek érzi magát, kiváló fizikai és szellemi teljesítményt érhet el, valamint mentálisan is kiegyensúlyozott és ellazult. A valóság azonban sokunk számára más: a civilizációs betegségek és a „krónikus” gyulladások még mindig növekvőben vannak. A magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek, valamint állati termékek, köztük a hús és tejtermékek túlzott fogyasztása befolyásolja a beleinkben a baktériumok megtelepedését, és azt tartósan megváltoztathatja.2)

De ez honnan jön? Milyen szerepe van ebben az étrendünknek és mely ételek segítenek igazán a gyulladások ellen?

A válaszok a következő fejezetekben lesznek:·        

  • hogyan alakul ki a gyulladás a szervezetben,   
  • milyen ételek váltanak ki gyakran gyulladást,
  • hogy nézhet ki gyulladásellenes étkezési terv
  • és miért lehet olyan hatékony a vegán étrend időszakos böjttel és kiegészítőkkel kombinálva a gyulladás megelőzésében.
Tovább
Asztali nézet